Hai semua, Selamat Tengah hari... Hurmmm, kali ini saya nak berkongsi perkataan baru dalam Bahasa Melanau iaitu akak ... Dalam Bahasa Mela...

Bahagian 2 : Bahasa Melanau Mukah

/
0 Comments
Hai semua,

Selamat Tengah hari... Hurmmm, kali ini saya nak berkongsi perkataan baru dalam Bahasa Melanau iaitu akak ... Dalam Bahasa Melayu ia disebut kakak... Tak jauh bezakan... Sepertimana yang kita ketahui Kakak adalah saudara perempuan yang lebih tua dalam adik-beradik.


Twin ni anak buah saya... Akak Cubit adik... Adik cubit kakar... tu jelah kerja diaorang... Hehehe. Iklan sebentar yer...

Seterusnya, Contoh penggunaannya dalam bahasa Melanau : 
Tapak paya ka'au akak?
Bila kamu datang kakak?


Hehehe... Tak mau panjang-panjang yerk... Cukup ek setakat tu saje pembelajaran kita hari ni... Oppps! bukannnn, perkongsian... Nanti... Kalau panjang2 korang lak pening... Betul kan.. kan... Hehehe.

Have a nice day dan sama-samalah kita menuntut ilmu sesungguhnya menuntut ilmu itu tiada penghujungnya. Diharap apa yang saya kongsikan dapat menambah ilmu rakan yang lain walaupun sedikit cuma... Oh! yap bagi yang ketinggalan bahagian 1, korang layan sendiri di sini.... Layaaannn...

Nak tau apa seterusnya yang akan saya kongsikan... Rajin-rajinlah singgah sini :)





ARTIKEL LAIN DI SINI

No comments: