16 March 2011

3 Perkara Kenapa Laptop dikatakan Bahaya?

Hola,

Hurmmm, tengah hari ni saya nak berkongsi serba-sedikit tentang bahayanya laptop kepada kita… Ilmu ni pun masa time study, first year dapat tahu… Tu pun lecturer bagitau… Tapi, sejauh mana kebenarannya… Wallahualam. Namun, tak salahkan kalau kita berjaga-jaga… Hehehe...

Sepertimana yang kita ketahui, dewasa ini laptop menjadi rakan karib kita… betul tak? Mana jerk pegi mesti bawak… Betul tak? Hehehe… Tipuu..., gi mandi ngan gi tandas mana ada bawak… Hahahaa… Just joking… Hurmmm, Tapi adakah kita mengatahui 3 perkara ini… Iaitu 3 perkara kenapa laptop dikatakan Bahaya

Sumber Gambar : Google

Pertama : Penggunaan laptop terlalu lama di atas peha boleh menyebabkan kulit menjadi nipis, gatal dan berbintik seperti terbakar dan ia disebut sebagai Erythema Ab Igne atau dalam bahasa Melayunya Sindrom Kulit Terpanggang.

2.    Kedua : Laptop juga menyebabkan sakit di bahagian punggung kerana menggunakan laptop sambil duduk dalam keadaan tidak selesa.

3.      Ketiga : Penggunaan laptop yang terlalu lama juga akan menyebabkan pergelangan tangan terasa nyeri dan ngilu… Huhu! Yang ni saya ada alami… Hehehe. Sapa suruh asyik mengadap laptop...Korang lak macam mana...? 

Sejauh mana kebenaran perkara ini… Wallahualam. Namun, tak salahkan kita berjaga-jaga. Pendek kata, walaupun sibuk berblogging… Jangan lupa yer rakan-rakan blogger sekalian… Kesihatan kena jaga gak. Ingatlah orang yang tersayang....

12 comments:

  1. aok kak.. bena kata ktk..kesihatan kena jaga.. blog pun kena jaga.. mun x.. blog bersawang hehe..

    ReplyDelete
  2. yg ketiga tu.. jgn kata LP.. pc pun same~ ngeee

    ReplyDelete
  3. Fuyooh : Thanks singgah... Ada2 jak kita ya :)

    ReplyDelete
  4. ha, betul....setuju sangat la tuuuuuuuu

    ReplyDelete
  5. GadisGula-gula :... Hehehe, Betul tu :)

    ReplyDelete
  6. Hai siti thanks singgah... Ni siti Hajar ek... Follower saya yang ke 284. tol tak?

    ReplyDelete
  7. kak munna gunna pc... sakit juga kat pinggang bila duduk mengadap jer... dah dekat ofis mengadap ... balik rumah mengadap juga... tapi mlm jrg on9...pasal abg dah rembat dulu

    ReplyDelete
  8. kamek mala jak kena yg no 2 yaa, nang sik selesa gilak.. :)

    ReplyDelete
  9. yg pertama btol..ade satu gambar tu habis hitam mcm terbakar peha org tu...

    ReplyDelete
  10. Tulah faiz... Hurmm, nampak gaya nyer kita kena gak berjaga-jaga dengan penggunaan laptop ni :)

    ReplyDelete
  11. mohon dicopy 3 perkara itu...cm kena mengena plak...TQ.

    @mamadiana

    ReplyDelete
  12. Mamadiana : Orait mamadiana. Sama-samalah kita berkongsi info ini :)

    ReplyDelete